wtorek, 21 lipca 2015

Gulasz z serc indyczych z wątróbką























Na 8- 10 porcji. Ja jako dodatek do gulaszu podałam placki ziemniaczane w/g tego przepisu tutaj, ale polecam z knedlami, jak i z kaszą jaglaną lub gryczaną.

- 1 kilo serc z indyka
- 0,5 kilo wątróbki z drobiu
- 4 duże cebule
- 1 duża marchew, pietrucha i ćwiartka selera
- łyżka soli , majeranku i mielonego pieprzu
- 6 listków laurowych i szczypta tymianku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 kostki smalcu
- 4 ząbki czosnku

Serca umyj i pokój wzdłuż na kilka części.
Podsmaż na patelni, na gorącym smalcu 
i przeżuć do drugiego garnka.

Warzywa obierz i pokrój na nie wielkie kawałki i dodaj do serc.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na średnią kostkę
i podsmaż na tej samej patelni i tłuszczu co podroby.

Dodaj do garnka, wymieszaj.
Teraz czas na przyprawy i koncentrat.  Chwilę wszystko podduś, wymieszaj i dodaj wody, tyle aby zakryć mięso.








Gotuj na małym ogniu około 2-2,5 godzin, aż do miękkości serc.
W między czasie dodawaj wody, gdy ta odparuje, tak co 30 minut i zamieszaj.Gdy serca będą miękkie dodaj oczyszczoną wątróbkę i gotuj jeszcze 20-30 minut. Podawaj z plackami, knedlami itd. SMACZNEGO . CMOK.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz