Alternatywa do ziemniaków i makaronów.
Prościej już się nie da.
Na 15 sztuk potrzebujesz:
- 10 bułek pszennych (czerstwych)
- 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej
- szklanka mleka
- pół kostki masła
- średnie cebule
- 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego
- garść natki pietruszki
- pieprz mielony (szczypta)
Do "wykończenia" dania przygotuj na dwie porcje 1 pomidor , 3 łyżki masła, może być klarowane i ser parmezan do posypania.
Bułki pokrój w nie wielką kostkę. Przesusz je przez noc w misce.
Po tym czasie wlej do nich mleko i dodaj jajka oraz pieprz i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj.
Cebulę obierz i posiekaj drobno, boczek lub szynkę pokrój na maleńkie kosteczki. Wszystko podduś na maśle przez 10 minut, na małym ogniu. Dodaj do masy z bułek. Poczekaj aż przestygnie.

Knedle można zamrozić, wtedy przed ugotowaniem należy je najpierw rozmrozić,po czym dopiero ugotować.
Jako dodatek do gulaszu czy rosołu nie potrzebujesz ich dekorować, ani polewać masłem. Świetnie smakują z sałatą doprawioną oliwą i octem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz