poniedziałek, 2 marca 2015

Makaron z porem, czosnkiem i boczkiem

To naprawdę jest dobre i szybkie ... szybkie  i smaczne. Połączenie pora z czosnkiem, samo zdrowie i smaczny, podwędzony, wysmażony boczek do smaku. I dla równowagi sałata lodowa, skropiona cytryną i oliwą z oliwek + prażony słonecznik... Kolacja lub obiad w 30 minut! Dla jednej wygłodzonej pary :
-  300-400  g makaronu bavette (takie spłaszczone spaghetti) 
- woda posolona do ugotowania makaronu
- 150 g  boczku wędzonego
- 1 por
- 5-6 ząbków czosnku
- pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- pół szklanki parmezanu startego
Wstaw wodę na makaron, ugotuj go w/g opisu na opakowaniu.
W między czasie : 
Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na gorącej patelni. Por oczyść, umyj i pociachaj w cienkie krążki. Czosnek posiekaj na drobno. Do podsmażonego boczku dodaj por, podduś chwilę, dołóż pieprz i czosnek, zmniejsz ogień i podsmażaj aż do momentu, gdy makaron będzie gotowy. Wrzuć bavette i dobrze wymieszaj. Posyp parmezanem i SMACZNEGO. CMOK 
na zimno równie dobre!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz