środa, 4 marca 2015

Ziemniaki duszone i zapieczone w śmietanie.

Dodatek do mięs i sosów.
Chrupiące ziemniaki, posypane parmezanem z gałką muszkatołową to coś extra dla podniebienia.
Fakt, że nie jest to dietetyczne, ale co tam. Warte grzechu.
Przepis jest na około 8 porcji.

- około 2 kilo ziemniaków mączystych ( BRYZA, TAJFUN)
-  300-350 słodkiej śmietany 12 %
- sól, pieprz i liść laurowy do smaku
- jeden średni por
- garść natki pietruszki
- olej do smażenia
- łyżeczkę masła
- szklanka parmezanu tartego

Por oczyść, umyj i pokrój w krążki. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju z liściem laurowym. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Wrzuć do podsmażonego pora. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową w/g Twojego smaku. Dolej do ziemniaków, zmniejsz ogień i duś około 20-25 minut, często mieszając. Dolej w między czasie około 1/2 szklanki wody. 
Po tym czasie ziemniaki powinny być już gotowe, czyli miękkie.Jeżeli nie są, to podduś jeszcze chwilę. Dodaj połowę parmezanu i natkę pietruszki. Wymieszaj. Wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Posyp górę resztą sera i zapiecz przez 20 minut w temp. 170 ° termo-obieg. 
Możesz również zapiec później, wydłużając czas zapiekania o 10 minut. 
Podawaj z mięsem i sosem.
SMACZNEGO>CMOK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz