Chrupiące ziemniaki, posypane parmezanem z gałką muszkatołową to coś extra dla podniebienia.
Fakt, że nie jest to dietetyczne, ale co tam. Warte grzechu.
Przepis jest na około 8 porcji.
- około 2 kilo ziemniaków mączystych ( BRYZA, TAJFUN)
- 300-350 słodkiej śmietany 12 %
- sól, pieprz i liść laurowy do smaku
- jeden średni por

- olej do smażenia
- łyżeczkę masła
- szklanka parmezanu tartego
Por oczyść, umyj i pokrój w krążki. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju z liściem laurowym. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Wrzuć do podsmażonego pora. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową w/g Twojego smaku. Dolej do ziemniaków, zmniejsz ogień i duś około 20-25 minut, często mieszając. Dolej w między czasie około 1/2 szklanki wody.

Możesz również zapiec później, wydłużając czas zapiekania o 10 minut.
Podawaj z mięsem i sosem.
SMACZNEGO>CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz