Zachęcam , dobre ciasto.
- 6 jaj
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 i 1/2 proszku do pieczenia
Na formę 24 cm
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, chwilę to trwa, ale warto. Do ubitej masy, ciągle ubijając dodaj stopniowo olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta wylej do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, a drugą wymieszaj z przesianym kakao. Wylej na białą masę i wymieszaj widelcem lub łopatką, powstanie wtedy marmurkowy wzorek.
Piecz w 180°C góra-dół przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego.CMOK
wyglada mega smacznie, chyba jest b. "puchata"pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm, zrobilam wsz. wg. przepisu, w tej babce nie ma co sknocic, dlugo miksowalam jajka z cukrem na puszysta mase cieniutkim strumieniem wlewalam olej, wyszla za sucha i nie puchata, moze wiecej oleju trzeba dac?? albo wagowo podac make , szklanka szklance nie rowna, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńooo! Szkoda, że nie wyszła, być może straciła na puszystości podczas wmieszania mąk? Tu wszystko może być możliwe, piekarniki też różnie pieką,choć staram się aby było wszystko przejrzyście i dlatego robię też zdjęcia.. No szkoda. Zrobię ponownie i zobaczymy jak wyjdzie, wrzucę fotkę, pozdrawiam i proszę się nie zrażać
OdpowiedzUsuńdziekuje za pocieszenie,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń