piątek, 13 marca 2015

Sałatka z makaronem i pecorino

- garść sałaty lodowej
- garść sałaty roszponki
- jedna cykoria
- jedna mała cebulka szalotka
- 8 oliwek zielonych
- szklanka makaronu orkiszowego przed ugotowaniem
- 2-3 płatki pomidora suszonego i marynowanego w oliwie
- garść prażonego słonecznika
- 10-15 g sera pecorino ( ser owczy długo dojrzewający)
- mała puszka tuńczyka w oleju
- sok z połowy cytryny i pieprz do smaku lub przyprawa czubryca
Sałaty umyj i osusz, porwij jak lubisz. Słonecznik upraż na gorącej patelni. Wstaw wodę na makaron, osól gdy zawrze i gotuj makaron według opisu na opakowaniu. W między czasie pokrój ser i pomidory. Dorzuć wszystko do sałaty, czyli słonecznik, ser i pomidory. Teraz czas na oliwki.
Tuńczyk odsącz z oleju, cebulkę cienko pokrój, dodaj do Twojej np. kolacji. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Makaron powinien być już gotowy. Odcedź go i wrzuć jeszcze ciepły do sałaty. Dopraw pieprzem i czubrycą. Wymieszaj i SMACZNEGO.CMOK.
Do sałaty nie dodaję soli, gdyż ser jak i oliwki czy tuńczyk są doprawione, nie dodaję również oliwy, ponieważ pomidory i ryba były w nim marynowane. POZDRO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz