wtorek, 24 marca 2015

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i z kaszą gryczaną

Kurki mam mrożone, ale jak jest sezon użyj świeżych, wtedy jest bardziej aromatycznie.
Dla 4 osób
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 350 g grzybów kurek
- 2 cebule
- 3 liście laurowe, pieprz, sól do smaku
- 1/4 szklanki śmietany słodkiej 12%
- 400 g kaszy gryczanej
- olej do smażenia

Pierś z kurczaka namocz w osolonej, zimnej wodzie. Będzie bardziej soczysty. Posiekaj oczyszczone kurki oraz cebulę na dość drobno.







Podsmaż cebulę razem z liściem laurowym i pieprzem, osól odrobinę. Gdy się zeszkli dodaj grzyby.
Jeżeli jest potrzeba dodaj odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu. Wstaw kaszę gryczaną gdy zaczniesz dusić kurki i gotuj ją według przepisu na opakowaniu.

Pod koniec duszenia grzybów, mięso odsącz, osusz,oczyść, przekrój na połówki i przypraw tak jak lubisz, ale bez soli.
Uduszone kurki przełóż do osobnego naczynia, daj odrobinę oleju na patelnię, włóż na nią mięso i przykryj wszystko grzybami, wlej śmietanę, po 5-6 minutach odwróć mięso , zamieszaj i podduś jeszcze 5-6 minut.
Teraz kasza powinna być już gotowa.
Wykładamy wszystko na talerze , dodajemy ulubioną surówkę i zjadamy. SMACZNEGO>CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz