Pikantne, odchodzące od kości mięsko, pieczone w sosie własnym i warzywach.
Na 6-8 porcji:
- 2 kilo żeberek wieprzowych do pieczenia
- 2 marchewki
- 1 pietrucha
- kawałek selera
- koncentrat pomidorowy - mały słoiczek
- 2 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu
- 5 liści laurowych, sól do smaku
- pieprz czarny grubo zmielony 4 łyżki
- olej do smażenia
- 4 średnie cebule
- 1 główka czosnku
Mięso umyj, osusz i wysmaruj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.
Warzywa obierz i umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej porządnie olej, połóż mięso i osmaż je z dwóch stron na bardzo brązowo.Podsmaż warzywa na pozostałym oleju , dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj, wlej wino. Pogotuj wszystko ok. 10 minut, aż wino odparuje. Jak masz bulion, to 5 minut wystarczy.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej bazą na sos, podlej jeszcze szklanką wody i przykryj.Piecz około 2 godzin w 200° termo obieg. Po tym czasie odkryj żeberka, warzywa z sosem ostrożnie przełóż do osobnego garnka i zmiksuj.
Mięso piecz jeszcze 30 minut, ale już bez przykrywania.
Do sosu, jeżeli jest za gesty dodaj bulion, lub przegotowaną wodę.
Podawaj z ziemniakami duszonymi.. SMACZNEGO.CMOK
Podoba mi się pomysł na zmiksowanie na koniec warzyw do sosu :)
OdpowiedzUsuń