poniedziałek, 22 grudnia 2014

Makowiec

Z przepisu wychodzą 3 sztuki.
Masa makowa:
500 g maku zalej 2 - 3 szklankami mleka. Gotuj około 40 minut. Ostudź.
Następnie porządnie odciśnij.
Zmiel na małym sicie 3 razy.
Do masy makowej:
- 100 g rodzynek sparzonych lub namoczonych w rumie
- 100 g sparzonych orzechów włoskich
- 150 g cukru
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- skórka starta z cytryny i pomarańczy 
- łyżka masła
Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta.
Ciasto:
- 2.5 szklanki mąki
- 120 g mleka ciepłego
- 5 jaj
- 125 g masła roztopionego ostudzonego
- 35 g drożdży
- sól, olej do smarowania
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżka spirytusu
Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i dodaj pół szklanki mąki, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.
Po tym czasie dodaj żółtka, mąkę, szczyptę soli i na koniec wlej podczas wyrabiania masło. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne i nie klejące. Pozostaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel ciasto na 3 części. Przygotuj 3 kawałki wielkości blachy papieru do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj lekko olejem i rozwałkuj 1 część ciasta. Ubij białka z szczyptą soli i dodaj do maku. Podziel masę makową na 3 części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie roladę zwiń w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz