poniedziałek, 15 grudnia 2014

Zupa brokułowo-porowa

Oczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa.
Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu.
- 1 brokuł
- 1 por, olej
- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
- 2 ziemniaki, liść laurowy
- 2 litry wywaru lub wody
Warzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
                                                                                                                                                            Wlej do garnka odrobinę oleju i podsmaż wszystko przez około 10 minut, dodając szczyptę soli i pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Mieszaj co chwilę. Po tym czasie zalej wszystko wywarem mięsnym lub warzywnym, lub po prostu wodą, ale wtedy dopraw bardziej do smaku. Gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj wszystko, posmakuj i dopraw jeżeli jest taka potrzeba i to wszystko.
Ja podałam z warzywami z wywaru i prażonym słonecznikiem oraz niewielką ilością koperku. SMACZNEGO.CMOK          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz