środa, 17 grudnia 2014

Śledź w marynacie

Przepis dotyczy świeżego, wypatroszonego i wymytego śledzia.
I nie tylko na święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby.
Na 1.5 kilograma ryby przygotuj:
--- sól
- mąkę
- olej do smażenia
Na marynatę:
- 0,5 litra wody
- 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz
- szklanka octu 6 %
- jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera
- 2 większe cebule
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru - czubate
- szczypta suszonego lubczyku, bazylii,pietruszki, rozmarynu
- łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- łyżeczka kolendry nie mielonej
- 6-8 kulek ziela angielskiego oraz 5-6 liści laurowych
- 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego





Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w cienkie piórka. Zagotuj wodę i wrzuć do niej wszystkie przyprawy, zagotuj. Po chwili dodaj ocet oraz wino. Przykryj i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz i zostaw aby marynata przestygła.

 Śledzie oczyść, poodcinaj głowy i osusz. Wrzuć do miski i dobrze posól, a następnie oprósz mąką. Rozgrzej porządnie olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.









Gdy ryba również trochę przestygnie, poukładaj śledzie w naczyniu, przekładając ją warzywami z marynaty, a na koniec zalej nią ryby.
Odstaw do całkowitego ostygnięcia, po czym przechowuj w lodówce około 3-4 dni i po tym czasie zajadaj. SMACZNEGO.

Zamiast wina możesz użyć ocet 6 %



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz