piątek, 10 lipca 2015

Ciasto owocowo śmietankowe

Moje ciasto jest spore, na dużą blachę:
Biszkopt ( robimy dzień wcześniej)
- 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek)
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę. Do masy z jaj i cukru dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C  góra-dół.
Pozostaw do wystygnięcia.
Do nasączenia biszkoptu zrób 0,5 litra mocnej czarnej herbaty, dobrze ją posłódź i dodaj sok z jednej cytryny.Pozostaw do wystygnięcia.
Przekrój ciasto na pół lub na trzy części.
Nasącz zimną herbatą najpierw spód.
Po nasączeniu, wysmaruj wierzch cienko dżemem np truskawkowym, i wyłóż na nim pokrojone truskawki.




Ubij 1 litr śmietany 36% z dwoma śmietan fixami i czterema łyżkami cukru pudru.
Teraz połóż drugą połowę biszkoptu i nasącz ją pozostałą herbatą, ponownie wysmaruj dżemem i ułóż owoce. Takie jakie lubisz i we wzór jaki podoba się właśnie Tobie. Ja użyłam około kg truskawek, dwa kiwi i dwa banany. Banany jak i gruszki skrop cytryną aby za bardzo nie ściemniały.







Na koniec potrzebna Ci będzie galaretka, ja użyłam wiśniowej. Opakowanie rozpuść w 250 g wody i jak zacznie tężeć pędzlem lub łyżką oblej każdy kawałek owocu.







Wstaw do lodówki na kilka godzin i SMACZNEGO.CMOK.
Ja już boków nie robiłam, ale jeżeli chcesz to posmaruj je delikatnie dżemem i obsyp np. startymi orzechami. 

3 komentarze: