piątek, 24 lipca 2015

Sałatka z młodymi buraczkami w sosie koperkowo - czosnkowym

Młode buraczki są Mega smaczne.. 
Na 2-3 ludzi potrzebujesz:
- 10 małych młodych buraków
- 1 średnia młoda cebula
- 1 cykoria
- 1 pomidor malinowy duży
- 2 mozzarelle 125 g
- pół kalarepy
- 1 awokado
- kilka ziaren słonecznika opcjonalnie
- łyżka octu jabłkowego
- 3-4 kromki chleba
Buraki oczyść i ugotuj w osolonej wodzie z łyżką octu jabłkowego, to pozwoli zachować piękny kolor buraków (około 40 min) do miękkości.
Gdy już będą miękkie zlej je zimną wodą i obierz.

Kalarepę obierz i pokrój jak najcieniej, najlepiej maszynowo lub zetrzyj na tarce i ułóż na talerzu.

Teraz na nią ułóż w/g swojej fantazji pomidora, cebulę, awokado, cykorię i mozzarellę. Buraki pokrój i również dołóż do reszty kompozycji.

Kromki chleba włóż do nagrzanego piekarnika na 200 °C termo obieg na około 5-6 minut.
Przygotuj w tym czasie dressing koperkowo - czosnkowy przepis tutaj. SMACZNEGO.CMOK





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz