Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od ich wielkości potrzebujesz:
FARSZ:
- 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo
- główkę czosnku
- dużą marchew
- 3 ziemniaki
- połowę małego selera lub dużą pietruszkę
- 2 łyżki majeranku
- łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół
- sól
- łyżka pieprzu mielonego
- 2 cebule + 2 liście laurowe
NA PIEROGI
- 0,5 kilo mąki
- 100 g masła
- 0,5 l mleka
- 1 jajo
- szczypta soli
- mąka do podsypania
Jako dodatek słoik konfitur z żurawin.
WYKONANIE
Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.
Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż obraną marchew, seler i nacięty od góry czosnek.
Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia.
Ugotuj 3 ziemniaki.
Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu.
Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ.
Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko.
Ciasto na pierogi:
Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut.
Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody).
Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz
Ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu.
Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane majerankiem LUB natką pietruszki.
SMACZNEGO. CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz