piątek, 27 listopada 2015

Pierogi z kaczką pieczoną i warzywami polane konfiturą z żurawin

Nie jest to trudne do zrobienia, wymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać.

Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od  ich wielkości potrzebujesz:
FARSZ:

- 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo
- główkę czosnku
- dużą marchew
- 3 ziemniaki
- połowę małego  selera lub dużą pietruszkę
- 2 łyżki majeranku
- łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół
- sól
- łyżka pieprzu mielonego
- 2 cebule + 2 liście laurowe
NA PIEROGI
- 0,5 kilo mąki
- 100 g masła
- 0,5 l mleka
- 1 jajo
- szczypta soli
- mąka do podsypania

Jako dodatek słoik konfitur z żurawin.

WYKONANIE

Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.

Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż obraną marchew, seler i nacięty od góry czosnek.
Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia.

Ugotuj 3 ziemniaki.

Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu.

Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ.

Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko.

Ciasto na pierogi:

 Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut.


Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody).
Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz

Ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu.

Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane majerankiem LUB natką pietruszki.

SMACZNEGO. CMOK




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz