wtorek, 8 września 2015

Chleb Oliwkowy, z posiekanymi oliwkami zielonymi i czarnymi, sss...

Idealny do sera, idealny do maczania w oliwie z oliwek. Idealny. Aromatyczny. Szałowy.
No, a przede wszystkim prosty w przygotowaniu, wyrobieniu i upieczeniu.
Zobaczysz zaskoczysz sam/a siebie, jak może smakować chleb z oliwkami.

- 200 g oliwki zielone, wydrylowane 
- 100 g oliwki czarne, wydrylowane 
- łyżka miodu
- 500 g mąki pszennej
- 200 g wody letniej
- 20 g drożdży
- łyżka masła








Oliwki drobno posiekaj, podsmaż na łyżce oliwy z oliwek, około 10 minut, co jakiś czas mieszaj.
Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, masło i posiekane oliwki. Wyrób ciasto. Oliwki puszczają sok, więc gdyby podczas wyrabiania,po 10 minutach było zbyt luźne, dodaj odrobinę mąki.
Ciasto powinno być nie klejące, gładkie i elastyczne. Pozostaw na 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyrób chleb i pozostaw ponownie na 30 minut. Upiecz w 220 ° góra- dół przez 35 minut.
Gdy popukasz chleb od spodu, i będzie on przypieczony, oraz odgłos pukania głuchy, to jest on gotowy. SMACZNEGO.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz