środa, 30 marca 2016

Sernik pod pierzynką z pianki

- 5 żółtek
- 1 i 1/2 szklanki mleka letniego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 kg sera twarogowego 
- sok z jednej cytryny
- 1 laska wanilii lub dwa cukry waniliowe
Na piankę
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Masło utrzyj z cukrem  i wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei żółtka i ciągle ubijając sok z cytryny.
Teraz kolej na ser twarogowy, dodawaj po jednej łyżce, następnie budynie i na bardzo wolnych obrotach mleko.
Masa jest rzadka i taka powinna być. Wylej ją na formę 20 x 30 cm  wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez godzinę w 170-175 °C góra - dół.
Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka z cukrem i solą. 

Rozsmaruj je delikatnie na gorącym serniku, zrób wzorki widelcem i piecz kolejne 15-20 minut. 
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamknięciu na 15 minut.
Potem uchyl piekarnik na jeszcze 20 minut po czym wyjmij ciasto do całkowitego ostygnięcia.

SMACZNEGO. CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz