Gotuję jak mi się zachce, a tak jest często. Podróżuję jak mam kasę, a tak jest rzadko. Z decoupage bywa różnie...
środa, 6 kwietnia 2016
Zupa marchewkowo imbirowa z jogurtem i słonecznikiem
Ale smaczna jest ta zupa krem! Słodka marchewka i imbir który nadaje ostrości a pod wpływem jogurtu łagodnieje i nabiera charakteru.
Na około 10 porcji
- 1 kg marchewki
- 2 cebule
- do 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 3 liście laurowe
- 2 ziemniaki
- 1,5 litra wywaru lub wody
- sól i pieprz do smaku
- jogurt naturalny, około łyżki na porcję
- pół szklanki śmietany słodkiej 12%
- słonecznik łuskany prażony, łyżka na porcję
- koperek do smaku
Obierz cebulę, ziemniaki, marchew i imbir, pokrój wszystko w byle jaką kostkę.
Podsmaż najpierw cebulę z imbirem na nie wielkiej ilości oleju. Dodaj po chwili ziemniaki. Mieszaj ! Dodaj liście laurowe, pieprz i szczyptę soli.
Gdy ziemniaki zaczną się szklić dodaj marchewkę, duś wszystko około 5-8 minut, ciągle mieszaj.
Dodaj wywar lub wodę, zagotuj wszystko i zostaw na małym ogniu przez 30 minut, aż warzywa zmiękną, dopraw jeśli jest taka potrzeba solą.
Po tym czasie dodaj śmietanę, podgotuj chwilę i zostaw do przestygnięcia.
Zmiksuj całość bez liści laurowych na krem, gdyby okazało się że zupa jest za gęsta dodaj wody lub wywaru do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Krem zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy połączą się wszystkie smaki.
Podawaj z jogurtem i koperkiem i słonecznikiem.
SMACZNEGO.CMOK
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz