-3 duże cebule
-5 liści laurowych
- około 1 kg borowików
- duża łyżka smalcu
- mała łyżka płaska pieprzu i soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 kulki mozzarelli
- tłuszcz do smażenia
- około 80 g mięsa wołowego na zrazy
Cebulę grubo posiekaną podsmaż na smalcu razem z liściem laurowym, dodaj pokrojone i umyte grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę dodaj sól i pierz.
Duś na średnim ogniu aż do momentu gdy wyparuje woda , około 30 minut, mieszaj co jakiś czas, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
Zostaw do przestygnięcia.
Mięso pokrój na cienkie plastry i utłucz tłuczkiem do mięsa z obu stron.
Na każdą rozbitą roladkę połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli, zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką.
Sos
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej lub smalec do podsmażenia mięsa
- szklanka czerwonego wina wytrawnego
- około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu.
Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron, poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju najpierw por a następnie dodaj resztę warzyw i koncentrat pomidorowy , a po chwili wino , duś około 10 min, dodaj sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz 0,5 litra bulionu. Zalej roladki.
Duś pod przykryciem około 2 godziny w 200°C termo obieg, aż roladki będą miękkie.
Po czym zdejmij pokrywkę i duś jeszcze około 20-30 minut, wtedy sos trochę odparuje i zgęstnieje.
Podawaj np: z knedlami z boczkiem lub bez, oraz mizerią z ogórków i śmietany.
SMACZNEGO.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz