poniedziałek, 23 stycznia 2017

Bitki z udżca wołowego z kaszą gryczaną

Na około 7-8 porcji. Ze względu na czas przygotowania zawsze przyrządzam większą ilość i zamrażam porcjami. 
- około 1,2-1,5 udźca wołowego
- 2 marchewki średnie
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 średni por lub 2 cebule
- pieprz czarny i sól
- 4 liście laurowe i ziele angielskie 
- 4 ząbki czosnku lub więcej
- szczypta tymianku i rozmarynu
- duża łyżka koncentratu pomidorowego
- bulion lub woda do podlania sosu
- smalec lub olej do smażenia
- 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody

Mięso umyj i pokrój je w plastry około 1 cm i utłucz z obu stron tłuczkiem do mięsa.
Rozgrzej smalec na patelni i podsmaż mięso z obu stron.Przełóż do większego garnka.

Na tej samej patelni podsmaż włoszczyznę i czosnek pokrojone w cienkie paski , dodaj  liść laurowy .
Zamieszaj i przełóż do mięsa.
Dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub bulionu lub wody.

Chwilę podduś, dodaj łyżkę płaską soli, łyżkę płaską pieprzu i ziele angielskie zmiażdżone.
Zalej wszystko , tak aby ledwo zakryć mięso bulionem lub wodą.
Dodaj po szczypcie rozmarynu i tymianku.
Duś wszystko około 2,5 godziny, czasem zamieszaj a czasem dolej trochę wody gdy zacznie się robić gęsto.
Gdy mięso będzie gotowe czyli miękkie to już czas aby wstawić np. kaszę gryczaną.
Dopraw jeszcze w razie potrzeby sos.
Kaszę gotuj na malutkim ogniu pod przykryciem zawsze w proporcji ile kaszy tyle wody, czyli jeżeli masz szklankę wody , to wsyp do niej szklankę kaszy. Delikatnie posól, dodaj liścia laurowego i tak doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz do minimum,przykryj i zostaw na około 20 min, aż woda wyparuje. Dodaj odrobinę masła , wymieszaj i podawaj z w/w sosem z bitkami z wołowiny.

 
SMACZNEGO.
CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz