Makaron domowy.
Na kilo mąki różnej, ja mieszam zwykłą białą z pełnoziarnistą, dodaję czasem jak mam mąkę z pszenicy durum zwana semoliną. Dzięki niej makaron jest trwalszy i nie rozgotowuje się . W innym przypadku świeży makaron gotujemy krótko, jedną chwilę. Podsuszony gotujemy troszkę dłużej.
Mieszamy już odcedzony z odrobiną oleju , aby się nie kleił.
Z kilograma mąki wychodzi dość sporo makaronu, tak z 15 porcji.
Do mąki dodajemy 8 średnich jaj i 2 łyżki wody + tak około pół szklanki oliwy z oliwek.
Można dodać szczyptę soli. Wszystko to razem dobrze wyrobić, bez robota może być trochę ciężko, gdyż ciasto jest dosyć twarde.
Gdy już mamy jednolitą kulę zawijamy ją w folię i zostawiamy na 30 minut, jest to konieczne aby masa połączyła się i nabrała jędrności.
Po tym czasie szykujemy stolnicę i mąkę do posypywania. Tniemy na małe części, chwilę ugniatamy i wałkujemy na bardzo cieniutko, po czym kroimy tak jak nam się podoba.
Ja wspomagam się maszynką do robienia makaronu , ale i bez niej też można sobie poradzić.
Taki makaron można ususzyć , trzeba tylko podsypywać mąką i mieszać co jakiś czas, jeżeli suszymy na stole, można ugotować i przechowywać w lodówce do 4 dni. Mrozić nie polecam.
SMACZNEGO.CMOK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz