sobota, 5 grudnia 2015

Polędwiczki wieprzowe nadziewane cieciorką, fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami

Jest to danie mojego pomysłu od samego początku i jakie smaczne !!! Fiu, fiu ... Zapraszam :)) Pyszne!!
Dla 2- 3 głodnych osób. Obiad w godzinę ..
- polędwica wieprzowa 600 g
- sól, szczypta tymianku i rozmarynu
- łyżka pieprzu czarnego
- łyżka smalcu
- 1 średni por
- 2 ząbki duże czosnku
- 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju
- 100 g fety greckiej
- puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 425 ml
- 2 łyżki kaparów małych
Polędwiczkę myjemy i nacieramy połową łyżeczki soli. Zostawiamy pod przykryciem.

Farsz : Do miski wrzucamy odcedzoną cieciorkę.
Do niej wkruszamy 100 g fety greckiej, kilka kaparów i pokrojone 5 lub 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju.
Na odrobinie oleju, może być ten z pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku, dosalamy szczyptą soli i dodajemy do miski z resztą składników. Mieszamy całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę tymianku i rozmarynu.Mieszamy.


Mięso kroimy  na pół, jeżeli polędwiczki są małe to zostawiamy w całości.
Nożem z ostrym szpicem robimy kieszonkę, ostrożnie i powoli, tak aby nie zrobić dziury na środku, choć gdyby się zdarzyła też nie będzie tragedii.
Nadziewamy farszem dosyć ciasno i spinamy mięso wykałaczką lub zaszywamy, albo zostawiamy po prostu trochę luzu przy końcu.

Na łyżce smalcu smażymy mięso z wszystkich stron na brązowo.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 °C termo obieg około 30 minut.

Sałata cykoria 1 duża  lub 2 małe szt
- łyżka octu balsamicznego wymieszanego z dwoma łyżkami oleju  konopnego lub oliwy z oliwek i szczyptą soli
- łyżka oleju do smażenia np kokosowego
- sól
Cykorię natłuszczamy olejem kokosowym i grillujemy na gorącej patelni do uzyskania złotego koloru , delikatnie posól.
Podajemy z cykorią polaną mieszanką z octu i oleju oraz z pozostałym farszem.
SMACZNEGO. CMOK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz