sobota, 11 czerwca 2016

Filety z łososia na szpinaku z młodymi ziemniakami

Zajebisty obiad dla dwóch osób:
- 400 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa szczyptę
- łyżka oleju do smażenia

- filet z łososia 300 - 350 g
- łyżka masła klarowanego
- sól

- 6-8 ziemniaków młodych
- 2 łyżki posiekanego koperku

Wstaw ziemniaki, gdy zaczną się gotować zeszklij na patelni posiekaną cebulę z czosnkiem. dodaj sól i pieprz, szpinak odciśnięty jeżeli jest mrożony oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj razem, podduś około 5 minut i odstaw.

Łososia posól i smaż na maśle klarowanym skórką do dołu około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 5 minut. Przykryj, wyłącz gaz i zostaw na gorącej patelni aby "doszedł."lub w ciepłym piekarniku kolejne 4-5 minut.


Ziemniaki odcedź gdy zmiękną i wymieszaj z koperkiem.

Jeżeli szpinak zdążył ostygnąć, podgrzej go krótko i podawaj z rybą i ziemniakami. Smacznego.CMOK.

Do dania pasuje białe wino typu Riesling.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz