środa, 1 czerwca 2016

Łosoś z sosem jajecznym i szparagami

Zamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej.

Dla 2 osób

- 2 filety z łososia 150 g
- pół łyżeczki soli i pieprzu
- łyżka masła klarowanego

- 1 pęczek szparagów białych
- 1 pęczek szparagów zielonych
- pół cytryny
- łyżeczka soli
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru
- 2 litry wody

- 5 jaj
- łyżeczka musztardy
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku

Ugotuj jajka, ostudź, obierz i pokrój w kostkę, dodaj resztę składników i wymieszaj. Zostaw do przegryzienia się.

Łososia natrzyj solą i przyprósz pieprzem, zostaw w lodówce pod przykryciem na 30 minut.
Obierz szparagi, białe po całości  a zielone tylko końce, poodcinaj po 1 cm od końca.
Zagotuj wodę z solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut, po tym czasie dorzuć szparagi zielone i gotuj jeszcze 5 minut.

Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, ułóż łososia skórą do dołu i smaż 5 minut, po czym przewróć i smaż kolejne 4 minuty.
Zmniejsz ogień do minimum, (lub wyłącz całkiem jeżeli filety są cienkie ) przewróć z powrotem na skórę i przytrzymaj kolejne 3-4 minuty pod przykryciem, np pod folią aluminiową.

Szparagi odcedź z wody, posyp serem parmezan szpice, obok ułóż łososia i sos jajeczny posypany szczypiorkiem.

SMACZNEGO. CMOK.



2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś to tak wspaniała ryba, że doskonale smakuje z każdymi dodatkami. Ja często używam go w swojej kuchni. Ostatnio najczęściej przyrządzam https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-nicejska-z-kawalkami-lososia-mowi-wedzonego-na-cieplo/ bo lubię takie zdrowe przekąski. Nie mam też za dużo czasu na gotowanie więc doceniam, że bardzo szybko się ją przyrządza. Polecam!

    OdpowiedzUsuń