środa, 3 sierpnia 2016

pierogi z bobem

- 2 kg bobu
- 3-4 ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, zwykle około 10 minut, przestudź i obierz ze skórki. Będą łatwiej strawne.
Ziemniaki obierz i ugotuj , dodaj do bobu, wszystko razem wygnieć widelcem lub czystą dłonią, dopraw czarnym pieprzem i solą tak jak lubisz. Możesz również zmielić.
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- odrobina soli
 Zalej mąkę z szczyptą soli wrzącą wodą i wymieszaj, a gdy przestygnie wyrób ciasto, pozostaw przykryte na około 30 minut folią, aby odpoczęło.
Po tym czasie wyrabiaj z ciasta kulki, które rozwałkuj na cienkie krążki.
Na każdym kawałku układaj farsz i ciasno zalep pierogi.
Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie, aż do wypłynięcia, około 3-4 minut.

PODAWAJ OKRASZONE BOCZKIEM WĘDZONYM I POSYPANE SEREM PARMEZAN ORAZ ODROBINĄ CZARNEGO PIEPRZU.

SMACZNEGO.CMOK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz