środa, 10 sierpnia 2016

Sernik na zimno z kokosowym spodem i musem owocowym od góry


SPÓD CIASTA
- szklanka wiórków kokosowych
- 150g masła
- 150 g herbatników czekoladowych
Herbatniki zmiel w blenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj razem, dodaj dosyć chłodne masło i wszystko pougniataj dłońmi do uzyskania prawie jednolitej masy.

Wyłóż formę 23 cm folią spożywczą lub aluminiową, lepiej tą pierwszą i masę z ciastek ugnieć na dnie dość mocno przyciskając. Wstaw do lodówki.


TERAZ sernik:
- 1 kg sera na sernik 3 razy zmielony
- 100 ml mleka
- 4 łyżki żelatyny
- szklanka cukru pudru
- 3 cukry waniliowe eco
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 śmietan fix



Mleko podgrzej, dodaj 4  łyżki żelatyny, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Ubij 250 ml śmietany 30 z śmietan fix.
Sernik przełóż z wiaderka do miski i wymieszaj z cukrami.
Dodaj powoli żelatynę.
Wmieszaj śmietanę  delikatnie.
Wyłóż na przygotowany spód i  schowaj ponownie do lodówki aż się wszystko zetnie.
MUS:
 - 2 galaretki owocowe
- duża puszka brzoskwiń

Wodę z brzoskwiń z doprowadź do wrzenia, zestaw i dodaj galaretkę.
Zostaw do przestygnięcia, dodaj brzoskwinie i wszystko razem potraktuj blenderem na jednolitą masę, powstałą pianę zbierz łyżką i zostaw.  Gdy zacznie tężeć wylej na zimny i sztywny już sernik, ponownie wstaw do lodówki aż do zastygnięcia.
SMACZNEGO.CMOK

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za sernikami. Ale fakt, że na zdjęciu prezentuje się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń