CIASTO:
-1/2 kg mąki
- szklanka wody wrzącej
- szczypta soli
Mąkę wymieszaj z solą i zalej ją wrzącą wodą. Wymieszaj drewnianą łyżką i poczekaj aż przestygnie. Wyrób ciasto i przykryj folią na około 30 minut.
FARSZ
- 600 g kurek
- 500 g ziemniaków ugotowanych
- 400 g sera twarogowego koziego
- 200 g szynki wędzonej np. szwardzwaldzkiej
- pieprz i sól
- liść laurowy
- 3 średnie cebule
- łyżka smalcu
- 6 łyżek tartego parmezanu
Cebulę podsmażamy z liściem laurowym, dodajemy kurki, gdy woda odparuje solimy i pieprzymy do smaku.
Z solą uważamy gdyż szynka jak ser kozi i parmezan jest już dość słony.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki.
Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut.
Podajemy z rukolą i parmezanem.
Jestem bardzo ciekawa smaku tych pierogów... Co prawda na sobotę planuje pierogi z kiełbasa ale jak uda mi się kupić kurki... to może i parę takich zrobię :)
OdpowiedzUsuń