POLECAM!!!
- 200 g słonecznika
- 500 g mąki
- 300 g wody letniej
- 15-20 g drożdży
- łyżeczka soli
Słonecznik upraż na gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno.
Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól.
Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę zostaw w lekko naoliwionej misce, przykryj i odczekaj 50 minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne 30 minut. Piecz góra-dół w 200-220 ° przez 35-40 minut. Aż spód chleba będzie zrumieniony i przy opukiwaniu , będzie wydawał głuchy odgłos. Taki chleb + świeże masło = MNIAMI
SMACZNEGO>CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz