wtorek, 27 stycznia 2015

ZUPA ROSÓŁ

fot.Jacek.M

Rosół wg przepisu  Jacka
-3 udka kurczaka
-20 dag szponder wołowy
-4 marchewki
-1 pietruszka
-kawałek selera
-3 opalone cebule
-biały kawałek pora
-6 ziaren pieprzu
-2 ziarna ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-liść kapusty włoskiej
-ząbek czosnku
-szczypta lubczyku suszonego latem mała gałązka świeżego
Uda  i mięso wołowe umyj,wrzuć do zimnej wody (u mnie 4,5 litra)
Po zagotowaniu zmniejsz do minimum gaz i zbierz łyżką  powstały na powierzchni   szum.(ten szum zdejmuje się przez cały proces gotowania)
Warzywa obierz ,cebulę opiecz (ja opiekam na gazie można w piekarniku).
Wrzuć warzywa,cebulę,ziarna pieprzu,ziele angielskie,liście laurowe i liść sałaty.
fot.Jacek M.
Rosół powinien gotować się 3 godziny na małym ogniu lekko "pyrkając".po około 2,5 godzinach,jak mięso będzie miękkie posól do smaku (ja daję około 1,5 łyżki stołowej soli).Pół godziny przed końcem gotowania wrzuć ząbek czosnku i dodaj szczyptę lubczyku.
SMACZNEGO.CMOK 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz