sobota, 14 lutego 2015

Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko

Wykwintne i wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia.
Przepis na 10 porcji.
- 1 kg karkówki
- 800 g wołowiny
- 6 średnich cebul
- pieprz czarny grubo mielony
- szczypta pieprzu cayenne
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka nie pełna soli
- 5 liści laurowych, olej do smażenia
- 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar
- 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g
- średnia puszka soczewicy 
- jajka
Mięso umyj i pokrój na małe kosteczki, podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju  partiami ( nie smaż wszystkiego razem). Przeżuć do garnka, cebulę pokrój na małe cząstki i również podsmaż razem z łyżką pieprzu, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem przez około 5 minut. Dodaj do mięsa, włącz palnik na niewielki ogień i wymieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką i wino, wymieszaj i pogotuj około 10 minut, dodaj sól i pieprz cayenne.
Dodaj wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje wyłącz gulasz. Fasolę i soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed podaniem, pogotuj chwilę. Gdyby gulasz był za gęsty dodaj trochę przegotowanej wody, dopraw do własnego smaku.
Włącz piekarnik na 200 ° termo obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie wyparzone jajko. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze są bardzo gorące!!! 
Podawaj ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi plackami alla tortilla.
SMACZNEGO. CMOK

Pasują tu również ziemniaki w każdej postaci. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz