środa, 18 lutego 2015

Awokado..

A co zamiast ryby? Śledzia?
Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą i grzankami z czosnkiem.
Na jedną porcję:
- kulka z mozzarelli 125g
- 1 dojrzałe awokado
- mała cebula
- 1 pomidor
- sok z jednej cytryny
- 5 zielonych oliwek
- sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy
- 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy
- 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta
- garść lodowej sałaty
 Sałatę porwij, umyj, osusz. Mozzarellę odsącz i pokrój na plastry, pomidor po umyciu również pokrój na cienkie krążki.
Oliwki przekrój na pół.
Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz i pokrój. 
Cebulę po obraniu pokrój w cienkie piórka.
Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny, posól delikatnie i popieprz.Jeżeli masz ochotę, skrop kilkoma kroplami oliwą z oliwek.
Czosnek obierz, zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z łyżką oliwy słonecznikowej lub innej i posmaruj nim kromki chleba.
Zapiekaj w piekarniku na termo obiegu w 200° przez około 10 minut, aż zrobią się chrupkie od góry.
SMACZNEGO>CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz