piątek, 5 czerwca 2015

Rabarbarowe na zielono


Rabarbarowe na zielono to ciasto z jęczmieniem mielonym, dostępnym praktycznie w każdym markecie. Ma to na celu wzbogacenie nic nie wartej mąki pszennej. Dodatkowo  ciasto posłodziłam cukrem brzozowym, który jest mniej kaloryczny, zasadowy i bakteriobójczy. Przepis jest na dużą blachę, jak masz średnią tortownicę podziel, składniki przez 2.

- 2-3 laski rabarbaru
- 250 g cukru
- 400 g mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy eco
- 6 jaj
- 400 g masła 
- 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia

Rabarbar pokrój na kawałki i posyp cukrem. Masło z cukrami utrzyj na puszystą masę, cukier nie koniecznie się rozpuści.

Do masy maślanej dodaj ciągle miksując po jednym jajku. 

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj 3-4 łyżki mielonego jęczmienia. Wymieszaj. 

Stopniowo dodawaj do masła z jajkami , do połączenia składników. powoli miksuj.

Dno tortownicy lub blachy wyściełaj papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i poukładaj rabarbar obtoczony w cukrze.
Piecz w 185-190 °C góra- dół przez 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzone posyp cukrem pudrem lub nie. Jak wolisz.

Oczywiście zamiast cukru brzozowego możesz dać zwykły cukier, a opcje z jęczmieniem pominąć. Będzie równie PYSZNIE.
SMACZNEGO>CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz