- szparagi białe i zielone 15 szt.
- szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości
- 3 jajka
- koperek, szczypiorek, sól, pieprz
- połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru
- łyżka majonezu i octu jabłkowego
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- ziemniaki młode 8 sztuk
- łyżka masła klarowanego
- łyżka startego parmezanu
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz do smaku oraz ocet. (jak masz to daj łyżeczkę musztardy).
Szparagi obierz. Białe po całości, a zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm.
Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut.
Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła.
Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny.
Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny
posyp szczypiorkiem.
SMACZNEGO
CMOK
Bardzo mi się podoba sposób który prezentujesz przygotowanie dania:) Pyszny obiadek na każdy dzień:)
OdpowiedzUsuń