Jeżeli jesteś słodziakiem, to dodaj do przepisu szklankę cukru pudru, podczas ubijania żółtek i sera.
- 3 jajka
- 900 g sera mielonego na twaróg
- 2 łyżki żelatyny
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- pół szklanki mleka
- szklanka malin świeżych lub mrożonych
- 1 galaretka malinowa lub wiśniowa
Połowę mleka rozpuszczamy z czekoladą w garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy ostygnie dolewamy resztę mleka.
Żółtka ucieramy na puszysto, dodajemy ser twarogowy, czekoladę i żelatynę.
Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i dodajemy do czekoladowej masy.
Gotową masę wylewamy do tortownicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Przygotowujemy galaretkę w/g przepisu, ale dodając mniej o pół szklanki wody, wrzucamy owoce i czekamy aż zacznie stygnąć. Wylewamy na sernik i ponownie chowamy na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO>CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz