czwartek, 25 czerwca 2015

Gołąbki z koperkiem w sosie pomidorowym

Na 24 sztuki 
- 1 kilo łopatki
- 0,5 kilo boczku świeżego
- 2 młode kapusty
- pęczek koperku
- łyżka soli, pieprzu, majeranku
- 2 duże cebule
- 2 szklanki ryżu
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki sosu pomidorowego 
Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj 15 minut. Ja dla smaku dodatkowo daje 2 liście laurowe.  Kapustę oczyść, wytnij głąba i ugotuj w garnku z osoloną wodą od spodu i góry po około 5-6 minut. Możesz też gotować liście oddzielnie. Kapustę w całości po kilku liściach zdjętych, trzeba ponownie obgotować.

 Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na 3 łyżkach oleju, dodaj resztę przypraw. Mięso zmiel. Teraz dodaj przestudzony ryż i cebulę, oraz posiekany koperek. W razie potrzeby dosól.Wymieszaj.
Mięso formuj i zawijaj w podgotowane liście, ja te twarde kłyki wycinam. Gołąbki układaj na pozostałych liściach i nimi też przykryj ruloniki, aby się nie spaliły. Zalej wszystko połową szklanką wody. Piecz przez 1 godzinę w 180­°C. Po tym czasie, zalej je sosem pomidorowym, przygotowanym w/g tego przepisu.
Piecz jeszcze około 30 minut. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.CMOK



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz