piątek, 3 kwietnia 2015

Babka Wielkanocna

- 3 jajka
- nie pełna szklanka mąki
- nie pełna szklanka cukru pudru
- 1 cytryna
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
NA LUKIER
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- szklanka cukru pudru
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Ubij białka na sztywno, dosypując po trochu cukier. Teraz , podczas miksowania dodawaj pojedynczo żółtka , mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec sok z cytryny i skórkę z niej.
Wylej ciasto do formy. Piecz przez 40 minut w 180-200° góra dół. Sprawdź metodą suchego patyczka.
Gdy forma przestygnie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.. Przygotuj lukier. Do wody z sokiem z cytryny dodaj cukier i porządnie wymieszaj, polej babkę, poczekaj aż zastygnie i zjedz.
SMACZNEGO.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz