sobota, 25 kwietnia 2015

Pierś z kurczaka w jogurtowym sosie z imbirem i cytryną























Dla 2 osób
- 1 por
- 2 marchewki
- łyżka startego świeżego imbiru
- sok z jednej cytryny
- 150 g jogurtu naturalnego
- 200-250 g piersi z kurczaka lub indyka
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy do mięs, sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, olej do smażenia
- 3-4 ziemniaki
Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz.
Piersi namocz w osolonej wodzie przez około 20 minut. 
Po tym czasie,osusz je, pokrój mięso na plastry 1cm, przypraw swoimi ulubionymi przyprawami, ja użyłam czubrycy czerwonej.


Na 2-3 łyżkach oleju podsmaż pokrojoną por w talarki z liściem laurowym, po 5 minutach dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchew. Podduś do miękkości, posól i popieprz delikatnie.

Do jogurtu dodaj 1/3 szklanki gotującą wodę z ziemniaków, aby go zahartować. Podczas gdy warzywa się duszą, rozgrzej drugą patelnię, przesmaruj olejem i połóż pokrojone mięso. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty. Dolej jogurt do warzyw, sok z cytryny i imbir.
Gdy mięso jest już gotowe, dołóż do sosu, podduś jeszcze 2 minuty, posyp natką. Odcedź i osusz ziemniaki, powinny być już miękkie.SMACZNEGO.
Jedna porcja to około 550 kal. CMOK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz