niedziela, 26 kwietnia 2015

Bakłażan w pomidorach z kaszą jaglaną

Przepis dla jednej osoby. Propozycja z mojej diety, która działa!!! Ok. 600 kalorii. Obiadek dzisiaj zjedzony.
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g bakłażana
- szklanka sosu pomidorowego lub 2 duże pomidory bez skóry
- łyżka posiekanego drobno czosnku
- jedna cebula
- przyprawy prowansalskie lub Małgosi
- sól, pieprz czarny, liść laurowy
- 1/3 szklanki sera parmezanu  
- 3-4 łyżki oleju z awokado, kokosa lub rzepakowego
 100 g kaszy to około pół szklanki. Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w 1 cm plastry i posolenia ich. Zostawiamy. Teraz wstawiamy kaszę. Tyle ile kaszy tle samo wody. Wsypujemy do garnka zalewamy, delikatnie solimy i gdy się zagotuje, przykrywamy, zmniejszamy gaz do minimum i zostawiamy na 12 minut. Teraz obieramy cebulę i ją siekamy. Podsmażamy na oleju (ja mam  z awokado).
Po 2 minutach dodajemy liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu, oraz czosnek. Mieszamy aby się nie zjarało. Na bakłażanie powinny powstać już krople wody, osusz ręcznikiem papierowym i poukładaj na patelni. Po chwili ( 20-30 sek) dodaj pomidory lub sos pomidorowy. Duś przez 5 minut.
Przewróć plastry na drugą stronę, posyp serem parmezan i ulubionymi ziołami. Duś kolejne 7-8 minut. Gdy się danie dusi, zdejmujemy kaszę z gazu, powinna być już gotowa. Zamieszaj i przykryj ponownie aż do zakończenia duszenia bakłażana w sosie pomidorowym. Teraz( minęło 7-8 min ) warzywo miłości jest już miękkie , wykładamy na talerz, dorzucamy kaszę i dekorujemy świeżą bazylią . POEZJA SMAKU> TAK SIĘ JADA NA DIECIE EWY CH> SMACZNEGO<CMOK

 

2 komentarze: