poniedziałek, 19 października 2015

Kotlet schabowy z parmezanem alla Milanese


Inny sposób na kotleta w panierce, w oryginale prosto z Włoch zwany Milanese.
W chrupkiej panierce z jajka i parmezanu. Miami, mniam, mniam..
Na 4 kotlety
- 500 g schabu wieprzowego lub cielęciny
- 2 jajka
- duża szczypta soli
- około 1/2 szklanki bułki tartej
- około szklanki parmezanu
- pól szklanki masła klarowanego lub oleju

Mięso umyj, osusz i podziel na kotlety. Stłucz tłuczkiem do mięsa, oprósz solą z obu stron.
Obtocz w bułce tartej, zanurz w rozkłóconych jajkach i połóż na parmezanie, dociśnij, przewróć na drugą stronę i posyp ponownie bułką tartą, dociśnij.

Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron. 

Smaczny obiad, więc SMACZNEGO. CMOK

2 komentarze:

  1. Wygląda ciekawe, muszę zrobić i spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Konkretnie i sycąco :) Uwielbiam takie blogi gdzie można znaleźć inspiracje na codzienne obiadki domowe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń