niedziela, 25 października 2015

Rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową lub powidłami

Łatwe w przygotowaniu, jak na drożdżowe to szybko są gotowe i jeszcze szybciej znikają... Na około 40 sztuk :
- 600 g mąki  lub 4 szklanki (mąkę możesz pomieszać np. białą z żytnią)
- 200 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 średnie jaja
- 40-50 g drożdży
- szczypta soli
- cukier waniliowy bio lub wanilinowy
- słoik marmolady lub powideł owocowych
Mleko podgrzej, ale nie za bardzo. Rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
Roztop masło i odstaw do ostygnięcia.






Do miski wsyp mąkę, resztę cukrów i szczyptę soli, wbij jajka i wlej zaczyn drożdżowy. Zacznij wyrabiać ciast, podczas gniecenia dodawaj masło po trochu.
Jeżeli robisz w robocie to gdy ciasto będzie już odchodzić od ścianek, przerzuć ciasto na stolnicę i wygnieć je przez 5 minut rękoma. Będzie smaczniejsze.
Gotowe ciasto nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na 3 lub cztery części i rozwałkuj coś na kształt koła. Podziel je na mniejsze części i każdą część posmaruj powidłami.








Zwiń w ruloniki, zaczynając od szerokiej strony, poukładaj na papierze do pieczenia i piecz 18-20 minut w 200 °C góra -dół.
Podczas gdy jedne się pieką , przygotuj następną partię. 
U mnie w zależności jak duże robię rogaliki wychodzą 3 lub cztery blachy.
Gdy ostygną posyp cukrem pudrem. SMACZNEGO.CMOK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz