Włącz piekarnik na 180°C góra - dół.
- 8 jaj
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
Ubij białka z cukrem na puszystą pianę dodając szczyptę soli.
Teraz dorzucaj żółtka jedno po drugim w zwolnionym tempie, cały czas miksuj.
- 130 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g kakao ciemne
- opcjonalnie dla pewności płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny i pomarańczy
Mąki z kakao przesiej i wymieszaj, jak dodajesz proszek do pieczenia to również go przesiej.
Zetrzyj skórki z owoców uprzednio wyparzonych, dodaj do mąk.
Gdy żółtka już wszystkie dodasz do piany z cukrem, dodaj na dwa razy przesiane mąki z kakao, delikatnie ale zdecydowanie wymieszaj wszystko.
Bardzo ważne jest tutaj, aby jak najmniej mieszać, gdyż z każdym ruchem ciasto opada.
Formę 26-28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj.
Wylej gotowe ciasto do tej formy , wyrównaj i piecz 35 minut w 180°C góra -dół.
Sprawdź oczywiście na koniec metodą na suchy patyczek, czyli jak zanurzysz np suchą wykałaczkę w gorącym cieście po środku i wyjmiesz ją po chwili i jest ona sucha tzn. że biszkopt jest gotowy. Jeżeli patyczek jest mokry pozostaw ciasto jeszcze na 8 - 10 minut, po czym ponownie sprawdź.
Upieczone ciasto zostaw przez około 10 minut w formie, po czym je wyjmij i ułóż górą do dołu do ostygnięcia na suchej ściereczce lub kratce.
Smacznego CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz