środa, 6 stycznia 2016

Biszkopt czekoladowy, podkład do tortów

Włącz piekarnik na 180°C góra - dół.

- 8 jaj
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli

Ubij białka z cukrem na puszystą pianę dodając szczyptę soli.
Teraz dorzucaj żółtka jedno po drugim w zwolnionym tempie, cały czas miksuj.

- 130 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g kakao ciemne
- opcjonalnie dla pewności płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny i pomarańczy

Mąki z kakao przesiej i wymieszaj, jak dodajesz proszek do pieczenia to również go przesiej.
Zetrzyj skórki z owoców uprzednio wyparzonych, dodaj do mąk.

Gdy żółtka już wszystkie dodasz do piany z cukrem, dodaj na dwa razy przesiane mąki z kakao, delikatnie ale zdecydowanie wymieszaj wszystko.

Bardzo ważne jest tutaj, aby jak najmniej mieszać, gdyż z każdym ruchem ciasto opada.

Formę 26-28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj.

Wylej gotowe ciasto  do tej formy , wyrównaj i piecz 35 minut w 180°C góra -dół.
Sprawdź oczywiście na koniec metodą na suchy patyczek, czyli jak zanurzysz np suchą wykałaczkę w gorącym cieście po środku i wyjmiesz ją po chwili i jest ona sucha tzn. że biszkopt jest gotowy.  Jeżeli patyczek jest mokry pozostaw  ciasto jeszcze na 8 - 10 minut, po czym ponownie sprawdź.

Upieczone ciasto zostaw przez około 10 minut w formie, po czym je wyjmij i ułóż górą do dołu do ostygnięcia na suchej ściereczce lub kratce. 
Smacznego CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz