piątek, 8 stycznia 2016

Tort czekoladowo śmietanowy z wiśniami

Najpierw potrzebujesz Biszkopt czekoladowy , zajdziesz jak zrobić klikając tutaj.

Gdy już ostygnie podziel go na trzy części.

Do zrobienia tortu potrzebujesz
- 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta.
-  od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru
- słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie
- pół kostki czekolady gorzkiej lub deserowej Terravita
- 3 opakowania śmietan fix

Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno śmietanę. Podczas ubijania dodaj cukier oraz śmietan fixy.
Bądź ostrożny, nie zostawiaj śmietany bez nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać masła.
Dolną część ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać.
Nasącz ją dokładnie zimną herbatą, po czym posmaruj marmoladą z wiśniami.

Śmietanę podziel na 3 części i troszkę zostaw na ozdobienie tortu. Jedną z tych 3 części  rozsmaruj na biszkopcie.
Weź drugą część ciasta i ułóż na śmietanie, ponownie nasącz herbatą i posmaruj owocową marmoladą, rozsmaruj drugą część śmietany i na nią ułóż trzeci kawałek biszkoptu.
Nasącz herbatą, posmaruj marmoladą a resztę śmietany rozsmaruj nożem lub czymś płaskim po bokach i górze ciasta.

Zetrzyj czekoladę, nałóż ją przy pomocy czegoś płaskiego na boki, obsyp górę.
Udekoruj górę śmietaną którą pozostała na ozdobienie oraz wykorzystaj całe owoce z marmolady.

Taki tort bez problemy w chłodnym miejscu można przechowywać 4-5 dni.

SMACZNEGO.CMOK.



1 komentarz:

  1. Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
    http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna

    OdpowiedzUsuń