niedziela, 31 stycznia 2016

Chleb na mąkach bez glutenu z dodatkiem nasion chia























Gdy zwykły chleb mi się znudzi lub dopadają mnie dziwne bóle głowy lub zmęczenie ograniczam na kilka dni produkty zawierające gluten, i jednym z nich to ten chleb.
Na dwa bochenki:
- 700 g mąki pszennej bez glutenowej lub jaglanej
- 200 g mąki kokosowej 
- 200 g mąki z amarantusa
- 3 czubate łyżki nasion chia
- płaska łyżka soli
- 1 litr wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 25 g drożdży świeżych





W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, dodaj najpierw mąkę pszenną bez glutenu lub jaglaną oraz mąkę z amarantusa. Wymieszaj, najlepiej ręcznie, mogą tworzyć się grudki.następnie dodaj mąkę kokosową która wchłonie całą wodę, sól , olej i nasiona chia.





Wymieszaj dokładnie, do połączenia się składników.
Pozostaw pod przykryciem na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Zwróć uwagę na to, że ciasto powinno być mokre, sprawia wrażenie jakby się słabo kleiło, ma inną konsystencję od tradycyjnego chleba.
Po 20 minutach przełóż ciasto do foremek wyściełanych papierem do pieczenia. Pozostaw ponownie na około 20 minut. 
Piecz 40-45 minut w 200°C góra - dół.
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, nie krój na gorąco, najlepiej pozostawić do dnia następnego.
SMACZNEGO. CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz