Bagietki z nadzieniem z prawdziwków i pieczarek. FARSZ: - 500 g pieczarek - 300 g prawdziwków - 3 średnie cebule - 3 liście laurowe - pieprz czarny, sól - olej do smażenia
Grzyby oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Podsmaż osobno na gorącej patelni, aż odparuje woda. Cebule obierz, posiekaj drobno i również podsmaż na złoty kolor, dodając liście laurowe, sól i pieprz po pół łyżeczki. Zmieszaj wszystko razem, dopraw do smaku i jeszcze podduś ok. 8-10 minut, często mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. CIASTO:
- 500 g mąki - 250 g wody - 15 g drożdży - 10 g soli - 1 jajko Drożdże rozpuść w letniej wodzie, przesiej do niej 200 g mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 -20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaj resztę przesianej mąki i wyrabiaj ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ponownie około 8 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne, gładkie i nie klejące pozostaw je pod przykryciem godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na trzy części.
Rozwałkuj cienko, posmaruj roztrzepanym jajkiem i zwiń w roladę. Ułóż obok siebie i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj rolady pozostałym jajkiem. Upiecz w 250 ° góra- dół przez 30 minut. SMACZNEGO. CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz