Ostatnio u mnie buraczkowo, uwielbiam takie młode, słodkie z dodatkiem prawdziwej owczej fety. DLA 2 Osób:
- 10 małych młodych buraczków
- 100 g fety owczej
- 10 oliwek zielonych
- 2 średnie cebule
- 2 średnie pomidory malinowe
- 1 ogórek konserwowy
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
Buraki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu jabłkowego. U mnie trwało to 30 minut. Potem pozostaw je w wodzie, aż się wystudzą.
Obierz je i pokrój w plastry i poukładaj w koło talerza, do środka wkrój pomidora,pokrusz fetę i dodaj pokrojonego ogórka konserwowego.
Pokrój cebulę cienko w piórka, na nich ułóż plastry buraczka, dodaj oliwki i lekko posól.
Do jogurtu zetrzyj czosnek, szczyptę soli i połowę łyżeczki pieprzy oraz łyżkę octu jabłkowego. Wymieszaj i polej po burakach. Przystrój świeżymi ziołami np. tymiankiem i bazylią cynamonową. SMACZNEGO<CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz