poniedziałek, 15 lutego 2016

Chlebki z kaszy jaglanej i ryżu






















Chlebki ze strony www. magdalirl.com  dla dbających o swoją dietę , poziom cukru i dla starających się zrzucić coś nieco z boczków, tak jak ja.
- 200 g białego owalnego ryżu (nie robi się z niego ciapa) 
- 200 g kaszy jaglanej 
- 1250 ml wody
- łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
- 75 g otrąb np. owsianych
- 3 liście laurowe
Kaszę z ryżem razem ugotuj w osolonej wodzie, dodaj liście laurowe. Możesz dodać też inne przyprawy, takie jakie preferujesz. Gotuj około 15-20 minut pod przykryciem, aż ziarna wchłoną wodę.







Po ugotowaniu pozostaw na 15 minut, po czym dodaj otręby, dokładnie wymieszaj, masa powinna być wilgotna, więc dodaj w
razie potrzeby pół szklanki przegotowanej wody.
Dokładnie wymieszaj , zostaw do przestygnięcia i uformuj mokrymi rękoma chlebki, poukładaj na papierze do pieczenia i piecz przez 50 minut w 250 ° C góra - dół, aż do lekkiego zrumienienia.
Przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO.CMOK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz