- 3,5 litra wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- niewielki por
- sól, pieprz, liście laurowe
- ziele angielski
- 2 uda kurczaka
- 1 i 1/2 litra sosu pomidorowego, lub z 4 puszki z całymi pomidorami
Uda umyj, wrzuć do zimnej, osolonej wody, dodaj kilka ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego.
Obierz i umyj warzywa, wrzuć do wywaru. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Wyjmij uda, wlej pomidory, zagotuj. Po około 20 minutach, zmiksuj wszystko, dopraw i gotowe. Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub ryżem.
Mięso z udek ja wykorzystałam do dania drugiego, Ty zrób jak uważasz, podsmaż czy dodaj do zupy, lub zrób pastę na kanapki.
Niestety, wbiłam fotkę 2 razy, bo za pierwszym razem się nie pokazała.
OdpowiedzUsuńSą obie..i fajnie. Pozdrawiam i dziękuję za gotowanie ze mną :))
Usuń