niedziela, 7 grudnia 2014

Bułki otrębowo orkiszowe

Alternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.
Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc:

- 600 ml mleka
- 50 g drożdży
- 350 g otrębów orkiszowych
- 500 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki razowej 2000
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- łyżka miodu
- jajko i garść sezamu






Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i miód.Rozpuść i dodaj otręby. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok.20 minut.
Po tym czasie dodaj obie mąki, sól i olej. Wyrób ciasto.Jeżeli trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem kolejne 20-30 minut.







Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki i spłaszcz je, po czym zrób po środku głęboki przedziałek. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Rozkłóć jajko i włącz piekarnik na 180 ° termoobieg.








Gdy ponownie bułki podrosną popraw lekko przedziałek, posmaruj bułki jajkiem i posyp sezamem. Piecz około 30-35 minut na termoobiegu  jeżeli masz dwie blachy, a jeżeli jedną to na góra-dół w 200°. Gdy bułki się zrumienią i będą od spodu chrupkie tzn. że są gotowe! SMACZNEGO>CMOK

2 komentarze: