Pieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.
Dla 4-5 osób:
- Karkówka 800-1000 g
- 3-4 ziemniaki
MARYNATA
- 3 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- łyżeczka curry
- łyżeczka majeranku
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta tymianku
- łyżeczka soli
- dwie łyżki musztardy sarepskiej
SOS
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki chrzanu
Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry ok.1 cm. Mięso wymasuj czosnkiem. Przyprawy wymieszaj razem i wklep w każdą sztukę wieprzowiny.Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Po tym czasie włącz piekarnik na 180° termo obieg.
Obierz ziemniaki i pokrój na plastry nie cieńsze niż 0,5 cm czy szpatułki ale też nie za cienkie. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego i przykryj ziemniakami, wlej szklankę wody. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika.
Po godzinie wyjmij naczynie z piekarnika i odlej wywar do innego rondelka, ziemniaki poprzekładaj mięsem i ponownie włóż do piekarnika na jeszcze 30 minut, ale już bez pokrywki.
Bazę pod sos zagotuj.
Dodaj chrzan i odparuj sos przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.Po tym czasie
dołóż śmietanę, chwilkę zagotuj energicznie mieszając, dopraw jeżeli trzeba, wyłącz piekarnik i danie gotowe. Podawaj z Twoimi ulubionymi surówkami. SMACZNEGO>CMOK
super połączenie nie spotkałam się jeszcze z takim lubię nowe eksperymenty w kuchni:)
OdpowiedzUsuń