środa, 10 grudnia 2014

Kurczak na ostro marynowany

Kurczak na ostro marynowany to inspiracja z Londynu, a bliżej z Nandoo.
Danie łatwe i smaczne, jak się domyślam większość potrafi przyprawiać i piec kurczaka perfekcyjnie , ale o tym nie mówi. To takie banalne...


-  1 kurczak
- łyżka papryki ostrej, słodkiej i łyżka curry
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżka soli i pieprzu czarnego grubo zmielonego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki majeranku, tymianku i rozmarynu
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 1/4 kostki masła





Wszystkie przyprawy zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować. Dodać olej. Powstanie papka, którą natrzyj umytego, osuszonego i pokrojonego kurczaka. Dobrze wetrzyj. Nakryj i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na kawałki mięsa połóż masło.
Piecz ok. 75 minut na termo obiegu w 170 °. W połowie czasu przewróć mięso na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz