wtorek, 23 grudnia 2014

Klasyczny Sernik z czekoladową polewą, rozkosz dla duszy i podniebienia!

Co tu pisać, nie ma,u mnie świąt, bez tego sernika. Jest pyszny. Mój faworyt. Zawsze wychodzi!
Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm.
Składniki muszą mieć pokojową temperaturę.
- 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu
- 200 g masła miękkiego
- 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy
- 10 jaj średnich
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki czubate kaszy manny
- szklanka rodzynek wyparzonych i namoczonych w rumie 
- sok z jednej pomarańczy 
- skórka z umytej i wyparzonej cytryny
Na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 2 łyżki mleka
Masło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek.
Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo żółtka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną,sok z pomarańczy i otartą skórkę z cytryny. Ubijaj cały czas i po łyżce dodawaj zmielony ser.
Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy.
Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj.
POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, dodaj mleko, wymieszaj.
NIE GOTUJ !
polej ciasto, będziesz zachwycony/a.
SMACZNEGO.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz